Ekonomi

Döviz piyasaları haftaya nasıl başladı?

Investing.com – dolar endeksiGeçtiğimiz hafta Mart ayından bu yana en yüksek değeri olan 105 seviyesini test ettikten sonra haftaya düşüşle başladı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın Çin’den gelen veriler Japonya’da negatif faiz döneminin sona ereceğine dair sinyal vermesi ve bu hafta değerli bilgilerin açıklanması dolar endeksini bozan öne çıkanlar oldu.

Hafta sonu konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkede yumuşak iniş işaretlerine dikkat çekerek, işgücü piyasasına büyük zarar vermeden enflasyonun kontrol altına alınabileceği yönündeki olumlu görüşlerini paylaştı.

Çin ekonomisindeki olumsuz görünüm, hafta başında açıklanan bazı bilgilerle olumluya dönüşebilecek sinyaller verdi. Ülkede büyük sorun olan gayrimenkul sektörüne yönelik alınan tedbirler çerçevesinde kredi verilerinin güçlü olması moral oldu.

DXY endeksi geçen hafta kapanışında sabit kalırken, yeni haftaya %0,3 düşüşle 104,7 seviyesinde başladı.

EUR/USD

EUR/USD geçen hafta 1,0685’e düştü ve Haziran ayında destek bulduğu yere geri döndü. Bu noktadan itibaren haftaya tepki alımlarıyla başlayan parite, yüzde 0,25’lik yükselişle 1,07 dolara yükselse de şu an düşüş eğiliminden kurtulacak gibi görünmüyor.

Piyasa yorumcuları ise Almanya’da resesyon ihtimalinin olduğu ve ABD’nin enflasyonist baskılarla zorlu bir mücadele verdiği bir ortamda yaz aylarının sona ermesinden sonra volatilitenin daha da artmasını bekliyor. Ticaret hacimlerindeki artışa bağlı olarak volatil hareketlerin artacağı beklentisiyle önümüzdeki dönemlerde piyasa dinamiklerinin EUR/USD için belirleyici olabileceği düşünülüyor.

Mevcut görünüm, Avro Bölgesi’nde enflasyona bağlı sorunların artmasıyla ibrenin dolar lehine hareket edebileceği izlenimini veriyor.

USD/JPY

USD/JPY haftaya sert bir düşüşle başlarken döviz sepetini aşağı çeken önemli bir hamle yaptı. Hafta açılışında Japon yeni dolar karşısında %1’in üzerinde değer kazanırken, USD/JPY 147,8 bölgesinden 145,9 bandına sert bir düşüş yaşadı. Öğleden sonra paritede 146 bandına doğru hafif bir toparlanma görüldü.

BOJ Lideri Ueda Kazuo’nun Japonya’da negatif faiz döneminin sona erebileceğine dair sinyaller içeren konuşması paritedeki gerilemenin en önemli tetikleyicisi oldu.

USD/CNY

Yuan, dolar karşısında tarihi en düşük seviyelerine ulaşırken, Çin Halk Bankası’nın sözlü uyarılarının da parite üzerinde etkili olduğu görüldü. USD/CNY geçen hafta 7,35’e ulaşarak 2007’den bu yana görülmemiş seviyelere ulaştıktan sonra hafta başında hem sözlü uyarı hem de Çin’den gelen olumlu bilgiler eşliğinde sert bir düşüş görüldü. USD/CNY yeni haftaya %1 düşüşle 7,27 seviyesinde başladı.

habertaskent.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu