Ekonomi

Zeytinyağı ihracatçıları Brezilya pazarında güçleniyor

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ticaret Bakanlığı’nın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında 15-19 Mayıs tarihlerinde Brezilya’ya Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Ticaret Heyeti düzenledi.

Zeytin ve zeytinyağı branşında faaliyet gösteren 18 firmadan 28 kişinin yer aldığı ticaret heyeti kapsamında ilk gün ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

İkinci gün Latin Amerika’nın en büyük uluslararası süpermarket fuarı APAS ziyaret edildi ve son gün sektör/pazar ziyaretleri yapıldı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Brezilya coğrafi olarak en büyük ve en yoğun nüfusa sahip ülkelerden biri. Ülkede sağlıklı beslenme alışkanlığının yerleşmesi kapsamında popülaritesi artan zeytinyağı tüketiciler tarafından da bilinmektedir. Bu kapsamda ithalat giderek artmaktadır. Zeytinyağı orta ve büyük boy tüm marketlerde raflardaki yerini almıştır. Genelde sızma zeytinyağı ve 500 ml renkli cam ve teneke ambalajlar tercih edilmektedir. Brezilya’nın zeytinyağı tüketimi 2017/18 sezonunda 76 bin ton iken 2021/22 sezonunda yüzde 31 artışla 100 bin tona ulaştı. Zeytinyağı tüketiminin önümüzdeki yıllarda artacağı öngörülmektedir. 125 bin tona varan zeytin tüketimi var.” söz konusu.

Başkan Er, kültürel bağları nedeniyle Brezilya’nın zeytinyağı ithalatının büyük bölümünün Portekiz’den yapıldığını söyledi.

“Pazardaki diğer değerli ülkeler İspanya, Arjantin, İtalya ve Yunanistan. Bu ülkeler kurdukları dağıtım ağları ile pazarda aktif rol almaktadırlar. Türkiye’nin Brezilya’ya 2022’de yüzde 606 artışla 2,1 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatı var. Türk firmalarının orta kalite natürel sızma zeytinyağının yanı sıra Brezilya kamuoyunda özellikle premium iş olarak birinci sınıf olarak algılanan natürel sızma zeytinyağının da pazar payının artması karşılığı ödeniyor. Brezilya’nın zeytinyağı ithalatı ise 540 milyon dolar. Zeytin ithalatı 120 milyon dolar. Brezilya’nın zeytinyağı ithalatında 8. sıradayız. İş adamlarının önemsediği işlerde kalite ve standartlara uyum bu özelliklerin yanı sıra 200 milyon ağacın varlığı ile ülkemiz bu konuda zorlanmayacak bir yapıya sahiptir. Brezilya’ya gitme planımız dört yıldır gündemimizde. İleride yapılacak tanıtım faaliyetleri ile çok daha yüksek fiyatlara ulaşmak mümkündür. Bölümümüzün 1 milyar dolarlık hedefine yeni pazarlarla ulaşacağız” dedi.

Etkinliğin açılış konuşmasını TC Sao Paulo Başkonsolosu Gürsel Cihan yaparken, Ticaret Ataşeleri Seçil Önel ve Gökçen Türk Brezilya pazarı hakkında bilgi verdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-vize.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu