Ekonomi

Yurtdışına ihraç edilen organik sarımsak susuz kalıyor.

Yurtdışına ihraç edilen organik sarımsak susuz kalıyor.

Yapımcı Aydın Öngün:

“Dekara 1-2 ton aldığımız sarımsak 300-400 kiloya düştü”

AKSARAY – Türkiye’den yurtdışına ilk ve tek ihracat Aksaray’dan organik sarımsak üretimine susuzluk geldi. Hava şartları ve sulama birliğinin suyu zamanında teslim edememesi nedeniyle 300 tonluk sarımsak üretimi 90 tona kadar gerileyerek yüzde 70 azaldı.

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Aksaray’dan antibiyotik fabrikalarında kullanılan ilk ve tek ihraç ülkesi olan organik sarımsak üretimi, geç yağmur ve sulama birliğinin aksamaması nedeniyle üretimde önemli düşüş yaşadı. suyu zamanında teslim edin. Geçen yıl üretimi 300 ton olan tarlada bu yıl üretim 80-90 tona gerilerken, üreticiler su konusunda yardım istedi.

Antibiyotik fabrikalarında kullanılmak üzere 6 yıldır Rusya ve Almanya’ya organik sarımsak ihraç eden üretici Aydın Öngün (65), “Sarımsağı organik olarak ektiğimiz için suyu zamanı gelince alamıyoruz. Aksaray Sağ Sahil Sulaması istediğimiz zaman bize su vermiyor.Biz burada su düşüncesinde yaşıyoruz.Organik sarımsağımızı yurt dışına ihraç ediyoruz,yurtdışının talebini karşılamak için zamanında sulamamız gerekiyor.Oysa bize yardımcı olan kimse yok. sağlıklı bir şekilde.Bu yıl sulamanın kötü olması ve hava şartlarından dolayı bin dekardan aldığımız 1-2 ton sarımsak 300-400 kilograma düştü.Hava şartları var.Geçen sene ürettik” yaklaşık 300 ton sarımsak. Bu yıl 80-90 tona düştü. Yani üretim yüzde 400-500 düştü diyebilirim. Bu iklim değişikliği nedeniyle suya çok ihtiyacımız var. Ne Sağ Sahil Sulama bizimle ilgileniyor ne de başkası. “Gerçekten ihtiyaç sahibiyiz, verimlerimiz çok düştü. Dekara 2 bin 100 ve 2 bin 500 kilo aldığım yerden üretimim 400 kiloya düştü” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu