Haber

Raft Temel Nedir, Avantajları Nelerdir? Radye Temel Depreme Dayanıklı mı?

Son günlerde ülkemizde yaşadığımız korkunç depremler, Türkiye’nin bir depremler ülkesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu depremlerden sonra birçok konutumuzun, iş yerimizin depreme uygun yapılmadığını gördük. Ancak binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmesi durumunda depremi en az can ve mal kaybıyla atlatmak mümkündür. Depreme uygun binaların inşa edilebilmesi için hem kaliteli hem de yeterli malzeme kullanılması ve yapının sağlam bir temel üzerine inşa edilmesi gerekmektedir. Bu noktada yapı bazında öne çıkan bazı teknikler bulunmaktadır. Bunlardan biri de ‘radye fondöten’ adı verilen tekniktir. Peki radye temel nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir? Sal ana sarsıntıya karşı güçlü mü?

Raft Vakfı Nedir?

Radye, basit bir yapıda döşenebilen temel türlerinden biridir. Radye temel, betonarme temellerin, yapının yerleştirileceği taban boyundan itibaren döşenmesidir. Radye temel, radye genel temel olarak da bilinir. Radye temel sayesinde binanın oluşturduğu yük zemine eşit ve düzgün bir şekilde dağılır. Radye temel tekniği güvenlik stresinin düşük olduğu ilk dönemlerde kullanılmıştır. Günümüzde birçok farklı yerde radye temelleri görmek mümkündür.

Bir Raft Temel Nasıl İnşa Edilir?

Radye temelin ana mantığı binanın yükünü eşit olarak dağıtmaktır. Bu amaçla öncelikle kazı işlemi yapılır. Daha sonra üzerine grobeton dökülür. Groin betonun kalınlığı değişebilir. Temel kalıbı beton üzerine çakılır ve kalın çubuklar beton üzerine temas edecek şekilde yerleştirilir. Radye temelin bir diğer özelliği de yer altı sularından etkilenmemesidir. Bunu sağlamak için izolasyon işlemi uygulanır. Daha sonra tekrar daha kalın bir beton dökme işlemi uygulanır. Bu adımlar sonucunda radye temel tamamlanmış olur. Temel atılırken betonun düzgün bir şekilde sıkıştırıldığından emin olunmalıdır.

Raft Taban Sarsıntısı Güçlü mü?

Radye temelin amacı binadan gelen toplam yükü tüm zemine eşit olarak iletmektir. Bunun için geniş bir temel atılır. Bu temelin toprakla teması diğer temel türlerine göre çok daha fazladır. Bu nedenle yük daha geniş bir alana yayılarak zemine binen stres azaltılır.

Radye temel, depreme karşı en sağlam temellerden biri olarak kabul edilir. Radye temel, sallanma anında yapı ile birlikte hareket eder ve yapının zarar görmesini büyük ölçüde engeller.

Raft’ın Başlıca Avantajları Nelerdir?

Radye temel, özellikle sarsıntı durumunda birçok avantaj sağlar. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Bina yükünün yüksek olduğu durumlarda tabanın taşıma gücünü arttırır.

  • Bina yükünün temele eşit olarak dağılmasını sağlar.

  • Sal, temel beyin sarsıntısında oldukça güvenilir bir temeldir.

  • Temel tabanının geniş olduğu ve kendi içinde farklılık gösterdiği alanlarda bu farkı ortadan kaldırır.

  • Depremde bina ile birlikte hareket edeceği için binanın en az hasar almasını sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu