Haber

Hindistan Dışişleri Bakanı Kanada’nın iddialarını destekleyecek kanıtları paylaşmadı

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Sih ayrılıkçı örgütü Khalistan Kurtuluş Gücü’nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar’ın “cinayetinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğu” iddiasına ilişkin Kanada’nın herhangi bir delil paylaşmadığını belirtti.

Hindustan Times’ın haberine göre Bakan Jaishankar, Hindistan’ın yayınladığı 40 terörist ismi listesinde yer alan KLF’nin yöneticisi Nijjar’ın Londra’da katıldığı bir etkinlikte öldürülmesiyle ilgili açılan soruşturmaya ilişkin açıklama yaptı. İngiltere’nin başkenti.

Hindistan’ın soruşturmayı “göz ardı etmediğini” söyleyen Jaishankar, Kanada’nın iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt paylaşmadığını belirtti.

Jaishankar, “Hindistan’da ayrılıkçılığı savunan, şiddet yanlısı ve çok politik görüşlere sahip bireylerin Kanada siyasetinde kendine yer bulduğuna” dikkat çekerek, Kanada’nın bu kişilere yönelik “ifade özgürlüğünü” eleştirdi.

23 Haziran 1985’te Kanada’dan Hindistan’a seyahat eden Air India uçağının İrlanda açıklarında patlayarak uçaktaki 329 kişinin tamamının öldüğü ve ayrılıkçı Sih örgütünün sorumlu olduğu iddia edilen olaya değinen Jaishankar, “Biz Demokrasi, onlar da demokrasidir.” İfade ve ifade özgürlüğü bariz bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Bu özgürlüklerin suiistimal edilmesi ve bu suistimallerin siyasi amaçlarla takdir edildiğini görmek çok yanlış olur.” dedi.

Kanada’da KLF lideri Nijjar’ın öldürülmesi

Nijjar, 18 Haziran’da Kanada’da öldürüldü ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun “Nijjar cinayetinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu” iddia etmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler gerginleşti.

Kanada’da Hindistan vizesi başvurularını almaya yetkili kuruluş olan BLS International’dan yapılan açıklamada, “Hindistan Misyonundan önemli açıklama: 21 Eylül itibarıyla operasyonel nedenlerden dolayı Hindistan vize hizmetleri bir sonraki duyuruya kadar durdurulmuştur.” Açıklamaya yer verildi.

Kanada Hindistan’dan 41 diplomatı geri çekti

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Hindistan’ın diplomatik dokunulmazlığını kaldıracağını söylemesinin ardından 41 diplomatını geri çektiğini duyurdu.

Olayların ardından Kanada’nın Hindistan’daki konsolosluk hizmetlerini “geçici olarak” durdurduğu bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu