Haber

Gazze Sağlık Bakanlığı: Ölü sayısı 5 bini aştı

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e roket ve kara saldırısı sonrasında İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı bombardımanda can kaybının 5 bin 87 olduğu açıklandı. Hamas’ta son iki haftada hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 5 bin 87’ye yükseldi. Ölenlerin 2 bin 55’inin çocuk olduğu bildirildi. Yaralı sayısının ise 15 bin 273’e çıktığı kaydedildi.

İsrail ayrıca, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırılarda 1.400 vatandaşının öldürüldüğünü, 200’den fazla İsraillinin kaçırılıp rehin tutulduğunu duyurdu.

BM: 29 çalışanımız öldürüldü

Birleşmiş Milletler (BM) de Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalarda şu ana kadar 29 BM çalışanının hayatını kaybettiğini duyurdu. BM Filistinli Mültecilere Yardım Örgütü (UNRWA), 2 milyon 200 bin Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde insani durumun çok kötü olduğunu yineledi. İsrail baskınları nedeniyle kuzeyden gelen 400 bin sivilin yurtlarını terk ettiğini vurgulayan UNRWA, bu kişilerin 90 BM binasında kaldığını ve yalnızca son 24 saatte 22 bin Filistinlinin daha BM’ye sığındığını duyurdu.

UNRWA’nın tüm binalarının kapasitelerinin üzerinde işgal edildiği vurgulanırken, çatışmaların başlamasından önce Gazze’deki sivil nüfusun yüzde 60’ının insani yardıma ihtiyacı olduğu, bu durumun gerçekleştirilen saldırılarla daha da kötüleştiği bildirildi. son iki haftada da devam etti. BM ayrıca altyapı ve hastanelere yönelik saldırılar ve temiz suyun tükenmesi nedeniyle salgın hastalıkların artmasından endişe duyduğunu kaydetti. Gazze’nin kuzeyinden güneyine doğru yaşanan yoğun sivil göçü nedeniyle ekmek, su gibi temel ihtiyaçlarda büyük sıkıntı yaşandığı belirtiliyor.


Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son iki haftadır devam eden İsrail bombardımanlarında 2 bin 55’i çocuk 5 bin 87 Filistinli hayatını kaybetti. Fotoğraf: Said Khatib/AFP

“İsrail’e öldürme izni verdiniz”

Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı Muhammed Ştiyye, İsrail’in bombardımanını “kendini savunma hakkı”, “öldürme ruhsatı” olarak nitelendirerek Batılı devletlerin dayanışmasını anlattı. Bugün Ramallah’ta yapılan kabine toplantısının ardından konuşan Ştiyye, İsrail’e verilen desteği “Gazze’yi katletme ve yok etme ruhsatı” olarak nitelendirdi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hazırladığı bildirilen kara operasyonunun “daha fazla suç, zulüm ve zorla yerinden etme” anlamına geleceğini de savundu.

Dün ABD (ABD) Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşmüş ve yaptığı yazılı açıklamada, Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, müttefiklerin “‘İsrail ve İsrail’in teröre karşı kendini savunma hakkı’na verdiği destek yinelendi. Öte yandan açıklamada İsrail’in sivilleri koruması ve uluslararası hukuku dikkate alması talebi de yinelendi” denildi. insani bir bakış açısı.

AFP, Reuters / ETO, BÖ

DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu