Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde en çok yıkımın olduğu şehri paylaştı: 6 bin 251 bina yıkıldı, 17 bin 436 vatandaşımız hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün Hatay’ın deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Depremzedelerle bir araya gelen iki lider, çalışmaları yerinde inceledi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’ne giderek burada bir konuşma yaptı.

“EN ÇOK YARALANMA HATAY’DA”

11 ilimizi vuran depremde en büyük yıkımın Hatay’da olduğunu belirten Erdoğan, “İlimizde 6 bin 251 binanın altından 17 bin 436 vatandaşımızın cenazesi çıkarıldı ve toprağa verildi. Yaralı sayımız 30 bini geçti. . Halen enkaz kaldırma sürecinde olan binalarımızın tamamına yakını Hatay’da. sözlerini kullandı.

Erdoğan açıklamasını şöyle sürdürdü:

Hatay’daki binaların yaklaşık üçte biri oturulamaz hale geldi. Hatay’da görevlendirdiğimiz arama kurtarma ve destek çalışanı sayısı 75 bin, iş makinesi sayısı ise 5 bine yakın. Dağıttığımız 20 bin çuval kömür ve odunla ısınma sorununun aşılmasına katkı sağladık. Katar’dan gelen konteynerler İskenderun limanına boşaltılacağı için bunların önemli bir bölümünü Hatay bölgesine kurmayı planlıyoruz. İnşallah muhtarlarımızla ilgili konteyner noktasında desteğimizi vererek o sorunları çözmüş olacağız.

“BU YERİ SIFIRDAN İNŞA EDECEĞİZ”

Bütün şehri ayağa kaldıracak çalışmalara hemen başladık. Bugün Devlet Bey Bey ile bunu konuştuk. Onları bir kez sıfırdan inşa edeceğiz. Yetkilendirme diye bir şey yok, şöyle yapalım, şöyle yapalım. Hatay’ı, İskenderun’u, Arsuz’u ve tüm harap yerleri sıfırdan yapmak için vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla buraya yerleşmesini sağlayacağız. Ama en azından bize 1 yıl verin.

“HATAY’I ORTAYA ÇIKARACAĞIZ”

Hatay’ı tüm renkleriyle yeniden yaşatacağız. Başta Hatay Meclis binamız olmak üzere yok olan medeniyet değerlerimizi aslına uygun olarak yeniden inşa edecek, zarar görenleri ise restore edeceğiz. İnsan iradesini aşan maniler dışında depremle ilgili tüm eksiklikleri ve aksaklıkları en ince ayrıntısına kadar tespit ettik. İnşallah bundan sonra tekrar etmemesi için insani planda elimizden geleni yapacağız. 81 il için hazırladığımız afet planını güncel deneyimler ışığında gözden geçirerek güçlendiriyoruz.

“HATAY’IN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRMEYE KİMSE GÜCÜ YOKTUR”

Atıkları çevreye ve insanlığa zarar vermeyecek coğrafyasına uygun yerlere taşıyacağız. Tüm elemanlar ayrıştırıldıktan sonra beton ve tuğla atıklarını yeni yapacağımız yerlerde dolgu malzemesi olarak kullanacağız. Hem atıkları değerlendiren hem de çevreyi koruyan sistemle enkazı ortadan kaldırmış olacağız. Lütfen Hatay’ın demografik yapısını değiştirmek gibi dedikodulara iltifat etmeyin. Hatay’ın demografik yapısını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez, bunu bilin.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu