Ekonomi

Tesla 2024’te Mütevazı Teslimat Büyümesi Öngörüyor, Kârlar Beklentileri Aşıyor

Elektrikli araç üreticisi Tesla, 2024 yılı için araç teslimatlarında hafif bir artış öngördüğünü bildirdi. Bu açıklama, şirketin üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklamasıyla birlikte geldi ve hammadde maliyetlerinin düşmesiyle kâr marjının beklentileri aştığını ortaya koydu. Bu haber, Tesla hisselerinin mesai sonrası işlemlerde %7 yükselmesine neden oldu.

Şirket Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ekonomik zorluklara ve diğerlerinin elektrikli araçlara (EV) yatırımlarını azaltma eğilimine rağmen, Tesla’nın ürün yelpazesini genişletme, maliyetleri düşürme ve yapay zeka (AI) projelerine ve üretim kapasitesine yatırım yapma konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. Tesla’nın açıklaması, süregelen makroekonomik zorluklara rağmen dirençlerini vurguladı.

Üçüncü çeyrekte Tesla, rekor düzeyde araç teslimatı ve ikinci en yüksek düzenleyici kredi gelirini rapor etti. Şirketin bu krediler hariç araç satışlarındaki kâr marjı, önceki çeyrekteki %14,6’dan %17,05’e yükseldi. Bu rakam, Visible Alpha tarafından anketlenen analistlerin beklediği %14,9’luk marjın oldukça üzerindeydi.

Tesla ayrıca, araç başına satılan malların maliyetinde önemli bir düşüş olduğunu ve bunun yaklaşık 35.100$ ile tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştığını vurguladı. EV bataryalarında kullanılan hammaddelerin fiyatlarındaki düşüş, azalan maliyetlere katkıda bulunan bir faktör olarak gösterildi, ancak bu tasarrufların etkisinin zamanla azalacağı belirtildi.

Çarşamba günü normal işlem seansında %2’lik bir düşüş yaşanmasına rağmen, mesai sonrası hisse senedi artışı Tesla’nın piyasa değerine yaklaşık 50 milyar $ İlave etti. Tesla daha önce Ekim ayında, Eylül çeyreğinde teslimatların geçen yıla göre %6’dan fazla arttığını bildirmişti ve bu, yılın ilk yarısındaki düşüşten sonra bir toparlanmaya işaret ediyordu.

Geçen yıl Tesla, kâr marjlarında keskin bir düşüşe yol açan stratejik fiyat indirimleri yapmıştı. Ancak bu yıl şirket, daha uygun finansman seçenekleri ve indirimler sunmaya yöneldi ve analistler bu hamlenin gelecekte marjları istikrara kavuşturmaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

Ek olarak Tesla yakın zamanda, kendi kendine sürüş teknolojisini ilerletme çabalarının bir parçası olarak Cybercab robotaksi ve 20 kişilik otonom minibüs gibi yeni ürünler tanıttı. Bu çabalar aynı zamanda Optimus insansı robotunu da kapsıyor.

Tesla’nın üçüncü çeyrek geliri 25,18 milyar $ olarak gerçekleşti ve bu rakam LSEG’in tahmin ettiği 25,37 milyar $’ın biraz altında kaldı, ancak 2023’ün aynı dönemindeki 23,35 milyar $’dan artış gösterdi. Çeyrek için düzeltilmiş hisse başına kazanç 72 cent olarak gerçekleşti ve 58 centlik konsensüs tahminini aştı. Şirketin Temmuz-Eylül çeyreği için genel kâr marjı %19,8’e ulaştı ve bu rakam LSEG analistlerinin %17,3’lük tahminini aşarken, ikinci çeyrekteki %18’lik oranın da üzerine çıktı.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberibradi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu